שלום לכל גולשי אתר השכונות הירוקות כפר סבא
לאחר קריאה של מרבית התגובות של הגולשים בנושא הרחבת מפעל קניאל והשפעתו האפשרית על השכונות הירוקות, מצאתי לנכון להרשם לפורום ולהציג את הדברים מנקודת ראותי בגלל מעורבותי בנושא הרחבת מפעל קניאל.
אני מכהן כחבר מועצת העיר כפר סבא מטעם סיעת הירוקים. כנציג של מפלגה שחרטה על דגלה את נושא איכות הסביבה יש לי עניין רב בברור הנסיבות העובדתיות הנוגעות להרחבת מפעל קניאל.
לצערי חל בלבול מסוים בכל הקשור להליך ההרחבה של המפעל שאת חלקו אני מייחס לדיסאינפורמציה של עיריית כפר סבא. ולכן אסביר את השתלשלות הארועים מההתחלה עד המצב התכנוני דהיום.
להלן תהליך השתלשלות הארועים מבחינה תכנונית:
מפעל קניאל הוא אחד מחמשת המפעלים היחידים בתחום העיר כפר סבא שנדרש להחזיק היתר רעלים בפיקוח של המשרד להגנת הסביבה.
המפעל נחשב למפעל שיש בתהליכי הייצור שלו פליטות וזיהומים שונים ובעיקר זיהום אויר. משכך, המפעל נדרש לעמוד בתקנים סביבתיים המפוקחים על ידי המשרד להגנת הסביבה, וזאת ללא קשר לתנאים שונים הנדרשים על ידי עיריית כפר סבא כלפי המפעל. את עבודת הפיקוח בפועל מטעם המשרד להגנת הסביבה על מפעל קניאל, מבצעים עובדי היחידה האזורית הסביבתית בראשות מר יהודה אולנדר הממוקמת ברעננה.
במקביל למפעל קניאל בכפר סבא פועל מפעל נוסף בפתח תקווה, שעל פי החלטת הנהלת החברה ייסגר, ויחידות הייצור שלו ימוזגו לאלה הקיימים במפעל בכפר סבא. לשם כך יזמה חברת קניאל הרחבה של מפעל קניאל כפר סבא.
בחודש פברואר 2009 הובאה בקשה תכנונית של הנהלת מפעל קניאל כפר סבא בדבר הרצון לבצע הרחבה של המפעל לדיון בועדת המשנה לתכנון ובניה בכפר סבא (ועדה זו כוללת 7 חברי מועצת עיר וגורמים מקצועיים).
בדיון שבו גם אני לקחתי חלק, הסבתי את תשומת ליבם של חברי הועדה כי צורפה חוות דעת של מנהל מדור התכנון ביחידה האזורית לאיכות הסביבה בו הוא מציין כי מפעל קניאל לא העביר את כל המידע שהתבקש לידי גורמי היחידה האזורית הסביבתית הנדרשים לצורך בחינת בקשת ההרחבה של המפעל, ולאור התנהלות זו היחידה האזורית הסביבתית ממליצה שלא לאשר את בקשת ההרחבה.
משכך, ביקשתי שלא לאשר בשלב זה את בקשת ההרחבה של המפעל. עמדת הנהלת העירייה הייתה שונה ונאמר כי בשלב זה מאשרים את הבקשה בכפוף לעמידה בכל התנאים של היחידה האזורית הסביבתית. כלומר, מחליטים לאשר - אבל בכפוף לתנאים ומגבלות.
מאחר ואני סברתי שלא זו בלבד שמדובר במפעל שהרחבתו תביא להקטנת הסמיכות שלו לשכונת מגורים, הרי שהעיר כפר סבא ממתגת עצמה כעיר ירוקה, ולכן יש מקום להביא את הדיון למליאת הועדה לתכנון ובניה בכפר סבא (הכוללת את כלל חברי מועצת העיר)
הדיון בבקשת ההרחבה של מפעל קניאל בועדת המקומית לתכנון ובניה כפר סבא, התקיים ביום ראשון שעבר. לצערי מליאת הועדה לתכנון ובניה לא קיבלה את עמדתי שאין לדון בכלל וגם לא לאשר על תנאי את בקשת ההרחבה של המפעל המזהם, אלא להמשיך להתנות את אישור ההרחבה בתנאים של היחידה האזורית לאיכות הסביבה.
משמעות החלטה זו היא שבמידה והמפעל יעמוד בכל הסטנדרטים הסביבתיים הנדרשים, הרחבת המפעל תאושר, יחידות הייצור בו יורחבו ופוטנציאל הזיהום שלו יגדל. בנוסף לכך הסמיכות של המפעל לשכונות הירוקות הצפוניות תהיה קרובה מאד (מאות מטרים בודדים).
אני סבור שיש להתנגד לעמדה תמוהה זו מצד העירייה, שמוכנה באופן גורף להסכים להרחבת המפעל בכפוף לתנאים אלה ואחרים, ולא מביעה עמדה סביבתית אמיתית של התנגדות גורפת להרחבה של המפעל. נכון שאת המפעל הקיים לא ניתן לפנות והוא קיים 20 שנים במתחם, הרבה לפני שעוד תוכננו השכונות הירוקות, אבל במקביל, מדוע צריכה עיריית כפר סבא לאשר את הרחבתו, בידיעה שהדבר סמוך לשכונות הירוקות?
המשוכה התכנונית הבאה היא שאת החלטת הועדה המקומית לתכנון ובניה בכפר סבא צריכה לאשר הועדה המחוזית לתכנון הממוקמת ברמלה. יחד עם זאת ניתן ליזום הגשת ערר על החלטת הועדה המקומית של המליאה לתכנון ובניה של כפר סבא לידי הועדה המחוזית לתכנון ובניה ברמלה.
בסמכותה של הועדה המחוזית לשנות או אף לבטל החלטות של הועדה המקומית.
אולם ניתן להגיש ערר על החלטת המליאה רק לאחר שיפורסם פרוטוקול רשמי של הועדה המקומית לתכנון ובניה. מאחר והפרוטוקול של מליאת הועדה שהתכנסה בשבוע שעבר ודנה בבקשת ההרחבה טרם פורסם, לא ניתן עדיין לקדם את הליכי ההתנגדות הבאים להרחבה באמצעות הגשת ערר.
כדי שיהיה סיכוי כלשהו לקבלת ההתנגדות על ידי הועדה המחוזית, חשוב שהיא תושמע על ידי תושבים שרכשו דירות במתחם או אף על ידי תושבי כפר סבא ששוקלים לרכוש דירה בשכונות הירוקות. הדבר יחייב תושבים להגיש באופן רשמי התנגדויות לתוכנית ההרחבה של המפעל.
זה המקום לציין את התהייה שלי מדוע חברות הבניה לא טרחו ליידע את הרוכשים הפוטנציאלים בדבר הרחבת המפעל, ומדוע לא הגישו בעצמם התנגדות למהלך התכנוני עד השלב הנוכחי.
בכל מקרה, אני אדאג להעביר את הפרוטוקול של הישיבה ברגע שיישלח לחברי הועדה. כמו כן אני מצרף לעיונכם את נוסח המכתב שהעברתי לראש העיר בו פירטתי את הנימוקים השונים.
אני אשמח לענות את שאלות שלכם בנושא קניאל ובנושאים עירוניים בכלל. ניתן להשיג אותי באחד מאמצעי הקשר הבאים:
052-2538840
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.scribd.com/doc/17564640/Letter