כן.
רק "שכחת" לציין שאנחנו מנהלים עתירה מנהלית בבית המשפט המחוזי מול העיריה ושני המשרדים הללו כבר למעלה משנה. אז הם לא בדיוק אובייקטיביים...
אם הכל נפלא,
מדוע בית הספר נסגר והועבר?
מדוע 3 גני הילדים בשכונה נסגרו גם הם?
מדוע עמותת "אדם טבע ודין" מעורבת עמוק בסיפור?
ומדוע המשנה למנכ"ל משרד איכות הסביבה, ד"ר שמואל ברנר, אמר לי אתמול שזהו מחדל חמור?
והנה מה שמצאנו אצלנו בשכונה:
מפגע הביוב בכפר סבא: שכונת גני אל רם חולה
סקר הבריאות המקיף בשכונה מעלה תוצאות מבהילות:
• 78% מבתי האב: אנו סובלים מבעיות בריאות
• 41% מבתי האב: עד 2 בעיות בריאות במשפחה
• 28% מבתי האב: 3-4 בעיות בריאות במשפחה
• 8% מבתי האב: 5 בעיות בריאות ומעלה
• 52% מהתושבים: אנו סובלים מבעיות בריאות
• 23% מהתושבים: כאבי ראש
• 18% מהתושבים: קוצר נשימה ואסתמה
• 15% מהתושבים: צריבות בעיניים
תושבי שכונת גני אל רם ומורות ביה"ס גולדה מעידים:
1. תושבת השכונה: "התפתחה אצלי לוקמיה"
2. מורה בביה"ס גולדה: "התגלה אצלי גידול שפיר"
3. "בעלי ואני סובלים מברונכיטיס; הילדים שלנו - חולי אסתמה"
4. "הבן למד בגולדה: שיעולים כרוניים, כאבי גרון, אלרגיות"
5. "הבת - התקפים אסתמטיים; הבן - כאבי ראש וסחרחורות"
6. "שני ילדיי הקטנים חולי אסתמה"
7. "הילדה עם בחילות, עם כאבי ראש, מקיאה"
רקע:
כבר שנתיים וחצי סובלת שכונת גני אל-רם, במרכז כפר-סבא, ממפגע תברואתי ובריאותי חמור. החל מ-2003 נרשמו תלונות תלמידים על ריחות עזים ותופעות בריאותיות קשות בבית הספר היסודי גולדה שבלב השכונה (המנהלת רנה רשף איימה בסגירת המוסד), ובתחילת 2007 הסירחון שטף את השכונה כולה.
בביה"ס גולדה ובגן חרצית, סמוך לבתי התושבים, התבצעו מאז אוקטובר 2007 לפחות 5 בדיקות, שאיתרו כמויות חריגות ומדאיגות של מימן גפריתי ומספר סוגים של מזהמים מסרטנים, ביניהם פחמן טטראכלוריד, מתילן כלוריד וכלורופורם, בריכוזים הגבוהים במאות עד אלפי אחוזים מערכי ועדת אלמוג.
במהלך התקופה הגיעו לידי ועד הפעולה של השכונה דיווחים מדאיגים מתושבי השכונה, הורים לתלמידים בבי"ס גולדה, הורים לילדים מגן חרצית ומורות מגולדה על בעיות בריאותיות חמורות, כגון: כאבי ראש, צריבות בעיניים, שיעולים כרוניים, מחלות בדרכי הנשימה (קוצר נשימה, אסתמה), הקאות, בחילות ועוד.
בעקבות הדיווחים הרבים שהתקבלו, ועקב סירוב הרשויות השונות (משרד הבריאות ועיריית כפר-סבא) לקיים בשכונה סקר בריאות, החליט ועד הפעולה לבצע עצמאית סקר מקיף בשכונה. סקר הבריאות בוצע ע"י 7 תושבים, מדלת לדלת, במשך 3 חודשים, ודגם 95 מתוך כ-350 משפחות (כרבע מבתי האב בשכונת גני אל רם).
עדויות:
תושבת השכונה: "התפתחה אצלי לוקמיה"
"אני סובלת משיעולים, מצריבה בעיניים, מריחות חזקים, וגם מרעש מהמתקן.
לאחרונה התפתחה אצלי לוקמיה, ואני מטופלת בבית החולים מאיר"
מורה בביה"ס גולדה: "התגלה אצלי גידול שפיר"
"צוות המורות בביה"ס גולדה סובל מהמפגע הבריאותי תקופה ארוכה.
אחוז ההיעדרות עקב ימי מחלה בקרב מורות בית הספר - גבוה מאוד.
"הסירחון באולם הספורט קיים במשך שנים. אנחנו כל הזמן חשבנו שמדובר בריחות מהשירותים באולם, ולכן השירותים נאטמו.
"אצלי התגלה גידול שפיר שהרופאים לא יודעים להסביר. יש מורות נוספות שסובלות מבעיות בריאותיות שונות.
"בספטמבר 2008 הודענו לראש העיר כי צוות המורות לא יחזור ללמד בבית הספר. זו היתה אחת הסיבות להעברת בית הספר.
"ידינו כבולות. איננו יכולות להביע את דעתנו בפומבי מחשש להתנכלות המערכת ופיטורין.
"התנאים בבית ספר השרון קשים, אך אנו מעדיפות ללמד בתנאים קשים
מלחזור לגולדה ולמות מסרטן"
"בעלי ואני סובלים מברונכיטיס; הילדים שלנו - חולי אסתמה"
"בעלי ואני סובלים כבר שנתיים מברונכיטיס. לבן שלי, בן 5 וחצי, ולבת, בת שנתיים, תופעה דומה: שניהם פיתחו אסתמה מגיל שנה. שניהם מטופלים באינהלציה. הבן סובל גם מדמעות בעיניים"
"הבן שלי למד בגולדה: שיעולים כרוניים, כאבי גרון, אלרגיות"
"הבן שלי, בן 12, למד 6 שנים בגולדה.
"בשנתיים האחרונות חולה המון - שיעולים כרוניים, כאבי גרון, אלרגיות חוזרות.
"בשנה האחרונה עבר לחטיבת ביניים רחוקה, ומאז השיעולים פסקו. הצריבות בעיניים עדיין נמשכות.
"אני סובלת כבר שנתיים מכאבי ראש כרוניים שקודם לא היו, ומכאבי גרון קבועים"
"הבת חטפה התקפים אסתמטיים; הבן - כאבי ראש וסחרחורות"
"הבת שלי, ילדה שמעולם לא סבלה מאסתמה, חטפה בשנה האחרונה התקפים אסתמטיים. הבן שלי סובל מכאבי ראש כרוניים ומסחרחורות. שניהם בגולדה"
"שני ילדיי הקטנים חולי אסתמה"
"הבן שלי, בן ה-7, סובל מאסתמה. כיום הוא לומד בגולדה, ולפני כן למד בגן חרצית בשכונה. בתי בת ה-3 סובלת גם היא מאסתמה. אני סובל מבעיות שונות בדרכי הנשימה. הבעיות אצל שני הילדים התגלו בשנתיים האחרונות"
הורים לתלמידה: "הילדה עם בחילות, עם כאבי ראש, מקיאה"
"לא יוצאות לנו מהראש התמונות של מפגשי שישי באולם הספורט, איך כל הילדים היו צריכים לצאת מהמפגש וללכת לשתות כל רגע ואילו המורות עומדות בכניסה לאולם, לא נכנסות פנימה ולא מתערות בילדים.
"לפני כשנה וחצי הילדה שלנו היתה בחוג כדור-רשת... כמעט כל שיעור, היתה מתקשרת אלינו המאמנת בתואנה שהילדה עם בחילות, הילדה עם כאבי ראש, הילדה מקיאה... ואנו היינו כועסים על הילדה, שאכלה, כביכול, לפני שיעור ספורט. ולא, היא לא אכלה...
"איך זה שסיימה ו' לפני כשנה וחצי, ובאורח פלא נעלמו כאבי הראש והסחרחורות?"
דרישותינו:
1. ועד הפעולה דורש ממשרד הבריאות לבצע מייד סקר בריאות בקרב
תושבי השכונה וילדים הלומדים כיום, ולמדו בעבר, במוסדות החינוך בשכונה,
לפחות 10 שנים לאחור.
2. על משרד הבריאות ועיריית כפר-סבא לבצע מעקב רב-שנתי אחר כל האוכלוסייה שנחשפה לחומרים המזהמים.
אנו דורשים שמשרד הבריאות והעירייה ייקחו אחריות על התושבים שנפגעו מהמפגע הבריאותי, כולל הקצאת כל המשאבים הנדרשים לטיפול בתחלואה הקיימת והעתידית.